Ik mocht mijn verhaal  delen, lees verder   via onderstaande link

Er was hoop op een ander leven

Gelukkig kan ik nu zeggen dat ik blij ben dat ik er nog ben. Ik ben hier om te vertellen dat, ondanks de zware donkere tijden, er altijd een lichtje bleef schijnen en de hoop op een ander leven aanwezig was.

Dit jaar ontdekte ik dat ik helemaal niet anders ben dan anderen. Wat mijn lichaam en geest aangeven, gebeurt ook bij anderen.

Als je gevoelig bent, is dat gewoon zo. Het is heel menselijk om te voelen wat je voelt, ook al is het soms gewoon vervelend.

Ik wilde niet dood, maar ik verlangde naar een ander leven

 

 

Trots om op deze manier aandacht te vragen  voor

113 suïcide preventie.

ITS OK TO BE NOT OK!

De poster van Marina Schrijvers op de expositie.

 

Op het Raadhuisplein in Reuver werd dinsdag een expositie geopend in het kader van de Wereld Suïcide Preventie Week. Centraal staan mensen die betrokkenen zijn geweest bij zelfdoding.

Youri Buis | 12 september 2024 22:12 | Aangepast op 12 september 2024 22:12

 
Deel dit artikel

 

Ontwijken
De expositie is een initiatief van 113 Zelfmoordpreventie en de gemeente Beesel. “We zijn een soort campagne gestart met posters waarop mensen uitspraken doen”, vertelt wethouder Angely Waayen-Crins van de gemeente Beesel. Die uitspraken gaan over hoe men kan helpen het taboe op suïcide te doorbreken. “Mensen praten er moeilijk over. Ik hoorde mensen ook zeggen dat als je kind zelfmoord pleegt, je in het dorp een aantal weken of maanden ontweken wordt”, zo stipt Waayen-Crins het belang van dit soort campagnes aan.

 

Gevoelens en gedachten
Vooral het delen van gevoelens komt bij de expositie duidelijk naar voren. Marina Schrijvers overleefde een zelfmoordpoging en ze zet zich nu in voor preventie. De cijfers liegen er immers niet om. “We willen het getal van vijf suïcides per dag omlaag brengen. Ik ben blij dat ik er nog ben”, zegt Marina. Het delen van gevoelens en ervaringen is volgens haar belangrijk, zodat mensen met suïcidale gedachten zich niet alleen voelen. “Erover praten zorgt ervoor dat je duidelijker zicht krijgt op wat er in je hoofd omgaat. Misschien dat je daardoor wel anders gaat denken.”

 

Het is oké om niet oké te zijn
Bij de Reuverse expositie staat een zogeheten ‘Open Up Box’ waar mensen hun verhaal in kun delen. “Het is oké om niet oké te zijn”, zo leerde Marina. Die boodschap draagt ze ook uit aan de buitenwereld, bijvoorbeeld als ze samen met haar man gaat hardlopen. “We hebben de tekst Ik zie je van de subsidiepreventie voorop, en op de achterzijde dragen we It’s ok to be not ok. We krijgen daar echt super veel reacties op, of je krijgt een tikje op je schouder. Het gesprek wordt open.”

 

Gele kleur
Voor het gemeentehuis werd een speciale vlag gehesen, met daarop het woord Hoop. De expositie op het Raadhuisplein in Reuver blijft een aantal dagen te zien, aldus wethouder Waayen-Crins. “Er worden ook plantjes uitgedeeld. Gele bloemetjes, want geel is het symbool voor de Wereld Suïside Preventie. Wellicht dat deze campagne ook nog op andere momenten in het jaar gebruikt kan worden. Laten we het niet houden bij deze ene week, maar laten we er gewoon continu aandacht voor hebben.”

 

Hoop
“Geel is de kleur van hoop. Er gloort hoop aan het einde van de tunnel”, bemoedigt Marina. “Die hoop heb je nodig om te zien dat er toch een ander leven is na de duistere periode. Dat hebben mensen ook wel nodig als je in zo’n diep dal zit. Ik had bijvoorbeeld niemand die me hoop gaf op een ander leven. En de roep van mensen met suïcidale gedachten is vaak niet dat je dood wil, maar dat je een ander leven wil.”
 

 

Lopen met een boodschap draagt er aan bij, dat

men het gesprek met je aan gaat.

De boodschap its ok to be not ok, is hele duidelijk en we hebben  bemerkt dat de medehardlopers  dit lezen en gewaardeerd word met een tikje op de schouder en een duimpje omhoog.

De tekst IK ZIE JE roept bij velen nog wat vragen op, met wat staat er nu precies?

Wat betekend deze tekst en dat zet er toe aan dat je kan uitleggen waar het over gaat.

Het levert mooie gesprekken op, die heel waardevol zijn, voor jouw en voor ons.

In Delen lucht op! zijn we in gesprek met Marina, overlever van suïcide en ervaringsdeler. Zij zet zich in om openheid te creëren over zelfdoding.

'Het is belangrijk dat wanneer je ergens mee zit en je denkt dat je er alleen mee loopt, om een veilige omgeving te zoeken waarin je over je gedachten kunt praten. Erover durven praten geeft openheid. Het zorgt ervoor dat je je gedachten een plekje kunt geven en je kunt er weer anders naar leren kijken.'